Voor u gelezen

Moet je je auto na een ongeval verplaatsen?

Moet je je auto na een ongeval verplaatsen?

Je raakt met je wagen betrokken bij een verkeersongeval. Moet je dan je wagen op de rijbaan laten staan of mag je die ook vrijmaken? En zoja, hoe ga je daarbij te werk?


Na een ongeval ben je allicht overstuur. Eens je bekomen bent van de eerste emoties heb je misschien wel de neiging de weg dadelijk te willen vrijmaken en je auto op een minder hinderende plaats te zetten. Maar mag je daartoe wel overgaan? Of moet het net?


Geen gewonden

Als er geen gewonden zijn bij het ongeval, schrijft de wegcode voor dat de betrokken voertuigen, indien dit mogelijk is, zo snel mogelijk verplaatst moeten worden. De rijbaan moet namelijk zo snel als mogelijk weer vrij worden gemaakt voor het overige verkeer.


Doe dat echter niet zomaar. Je tekent namelijk best eerst op de rijbaan met een stuk krijt af waar de voertuigen zich bevonden op het moment van het ongeval. Neem tevens voor het verplaatsen van de wagens enkele foto’s van het ongeval (bv. met je gsm). Maak ook –voor je de wagens verplaatst- samen met de andere bestuurder een schets van de toestand op de ongevalsaangifte.


Het voertuig kan niet verplaatst worden

Het kan ook gebeuren dat je je voertuig niet kan verplaatsen omdat dit bijvoorbeeld te zwaar beschadigd is. Indien dat het geval is moet je je knipperlichten aanzetten en de gevarendriehoek op de juiste afstand plaatsen.


Er zijn wel gewonden

Je voertuig moet niet verplaatst worden als het een ongeval betreft dat een lichamelijk letsel heeft veroorzaakt. Zijn er gewonden bij het ongeval bel dan zeker ook dadelijk de politie.Bron : www.gocar.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *