Voor u gelezen

Winterbanden en sneeuwkettingen: de spelregels

Winterbanden en sneeuwkettingen: de spelregels

Met de winterse temperaturen van de laatste weken denk je er misschien wel aan om alsnog winterbanden op je wagen te leggen. Wat zijn de spelregels? En wanneer mag je sneeuwkettingen gebruiken?


Door het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen kan je je risico op ongevallen in de winter aanzienlijk beperken. Wat zegt de wet over het gebruik ervan?


Winterbanden niet verplicht

In België is het niet verplicht om met winterbanden te rijden.  Dat betekent dan ook dat je gewoon verzekerd bent als je zonder winterbanden in de sneeuw een ongeval zou hebben. Het feit dat het niet verplicht is om winterbanden te gebruiken, betekent evenwel niet dat het niet nuttig zou zijn.


Wat met sneeuwkettingen ?

Sneeuwkettingen mag je in België enkel plaatsen bij sneeuw en ijzel. Ze moeten ook zo aangebracht worden dat ze het wegdek niet beschadigen. Sneeuwkettingen mogen met andere woorden niet gebruikt worden op wegen met weinig sneeuw of op wegen waarop de sneeuw aan het smelten is.


En in het buitenland ?

Elk land heeft zijn eigen spelregels rond het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Het is dan ook aangewezen om als je met je wagen naar het buitenland rijdt (zo bijvoorbeeld als je op skivakantie gaat) op voorhand het nodige nazicht te doen. Zorg er daarbij voor dat je over de meest actuele informatie beschikt. De regelgeving in de verschillende landen durft wel eens te veranderen.Bron : www.gocar.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *